DOLMABAHÇE SARAYI VE HAREM
Modernleşme Sürecinin ve En Uzun Yüzyılın Başyapıtı
ÇOK ÖNEMLİ NOT: Kaydınızın kesinleşmesi için satın alma işleminizin hemen ardından 0553 412 73 74 numaralı WhatsApp hattımıza ulaşarak kaydınızı tamamlamanız gerekmektedir. Aksi durumda kaydınız geçersiz kabul edilecektir.
Osmanlı Devletiʹnin dünyanın en büyük imparatorluklarından biri haline gelişinin tanığı olan Topkapı Sarayıʹndan sonra, bugüne ulaşan ikinci büyük saray Dolmabahçe Sarayıʹdır. Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı Devletiʹnin “en uzun yüzyılıʹnın ikinci yarısına tanıklık etti, devlet makamı oldu. Yaklaşık 160 yıllık bir geçmişi olan bu sarayda son altı Osmanlı padişahı ikamet etti; 3 Mart 1924ʹte TBMM halifeliğe son verdiğinde Halife burada ikamet ediyordu.
1856ʹdan 1924ʹe kadar birçok tarihsel gelişmeye sahne olan bu saray Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından da 1927 yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı Makamı (Riyaset-i Cumhur) olarak kullanıldı.*Gazinin himayesinde ilk üç dil kurultayı (1932, 1934, 1936) ve II. Uluslararası Tarih Kongresi bu sarayda gerçekleştirildi.*1928ʹde Arap alfabesinden Latin alfabesine geçişle ilgili ilk toplantı yine bu sarayda yapıldı.
Boğazʹın adeta bir incisi olan Dolmabahçe Sarayıʹnın hemen yanı başında bulunan Dolmabahçe Camii ise bu sarayı yaptıran padişah Abdülmecidʹin hayırsever annesi Bezmialem Valide Sultan tarafından inşa ettirilmiş, bu nedenle cami de hep onun adıyla, Bezmialem Valide Sultan Camii olarak anılmış. Sarayın en büyük avizesinin ve camisinin maliyetini üstlenen Bezmialem her ikisini de göremeden ve bu sarayda yaşayamadan ayrılmış bu fani dünyadan…
Yaşandığı gibi eşyalarıyla günümüze intikal eden saray sanki daha dün terk edilmiş gibi. Hatıralar, acısıyla tatlısıyla çok taze. Daha dün bacası tüten sobanın içindeki is, devasa aynalarda görülen ya da öyle zannettiğimiz hayali bir siluet, sessiz koridorlarda gezinirken duyulan bir kapı sesi ve hepsinden önemlisi de sessizliğin sesi, bize bu sarayın keşfedilmesi gerektiğini anlatır gizlice…
O halde tüm bu yaşanmışlıkları daha yakından görmek, hatta hissetmeye ne dersiniz? Dolmabahçe Sarayıʹnı yaşamak için turumuza davetlisiniz...
Buluşma Yeri ve Saati: Dolmabahçe Sarayı Saat Kule Kafe – Saat: 09:00
Turumuzun bitiş saati ve yeri 16:00 Bezmialem Valide Sultan Camiidir.
Güzergâh: Saat Kulesi, Hazine Kapısı, Hasbahçe, Selamlık, Muayede Salonu, Harem, Harem Bahçesi, Kuşluk, Veliaht Dairesi, Bezmialem Valide Sultan Camii.Fiyata Dahil HizmetlerUZMAN REHBERLİK.TUR REHBER DİNLEME SİSTEMİ.KAHVALTI.ÇAY İKRAMI.ÖĞLE YEMEĞİ.SELAMLIK BÖLÜMÜ GİRİŞ BİLETİ.Fiyata Dahil Olmayan HizmetlerACENTEMİZİN BELİRLEMİŞ OLDU MENÜ İÇERİ DIŞINDA ALINACAK EKSTRALAR.KİŞİSEL HARCAMALAR.MÜZE GİRİŞ ÜCRETİ & MÜZE KART.
Önemli Notlar:Dolmabahçe Sarayı Müze Kart ile ziyaret edilebilir, Fakat Selamlık bölümü Müze Kart ile ziyaret edilemez. Selamlık giriş ücretleri tarafımızca karşılanacaktır.Tüm turlarımızda, turda anlatım yapan rehberinizi daha iyi duyabilmeniz için, rehber kulaklık sistemi kullanılmaktadır.Tura gelmeden önce Müze Kart Temin etmenizi öneririz. Müze Kart “TÜRKİYEʹNİN MÜZELERİ” isimli uygulamadan kolaylıkla temin edilebilmektedir.